Email Eπικοινωνία

info@sarridou-insurance.gr

Τηλ. Επικοινωνίας

+30 6949 974 368,+30 2510 517 875

Ακολουθήστε μας:

ΑΤΥΧΗΜΑ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ Ή ΑΤΥΧΗΜΑ ΜΕ ΟΧΗΜΑ ΞΕΝΗΣ ΧΩΡΑΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ. ΤΙ ΚΑΝΩ;

Ατύχημα στην Ελλάδα:

  1. Καλέστε την Τροχαία για να καταγράψει το ατύχημα.
  2. Φροντίστε να σημειώσετε σωστά τον αριθμό κυκλοφορίας του αλλοδαπού οχήματος και την χώρα προέλευσής του.
  3. Σημειώστε οπωσδήποτε την μάρκα και τον τύπο του αλλοδαπού αυτοκινήτου.
  4. Ζητήστε από τον αλλοδαπό οδηγό την Πράσινη Κάρτα του ή το ασφαλιστήριο του. Αν υπάρχει δυνατότητα, φωτοτυπήστε ή φωτογραφήστε την Πράσινη Κάρτα ή το ασφαλιστήριο ή κόψτε το αντίγραφο της Πράσινης Κάρτας ή της συνοριακής ασφάλισης.
    Αν αυτό δεν είναι δυνατό αντιγράψτε λεπτομερώς τις παραγράφους 3, 4, 5 και 10 της Πράσινης Κάρτας. Σε περίπτωση ύπαρξης ασφαλιστηρίου, αντιγράψτε το όνομα της αλλοδαπής ασφαλιστικής επιχείρησης, τον αριθμό συμβολαίου και τις ημερομηνίες ισχύος.
  5. Επικοινωνήστε με το Γραφείο Διεθνούς Ασφάλισης για περαιτέρω οδηγίες.
  6. Το Ελληνικό Γραφείο αναλαμβάνει τον διακανονισμό κάθε ατυχήματος που προκλήθηκε στην Ελλάδα από όχημα το οποίο φέρει πινακίδες άλλου κράτους μέλους του Συστήματος Πρασίνων Καρτών και είναι εφοδιασμένο με Πράσινη Κάρτα ή Πιστοποιητικό Συνοριακής Ασφάλισης ή προέρχεται από χώρα κράτους-μέλους της Ε.Ε. και Ε.Ο.Χ.
    Για να δείτε τις χώρες – μέλη του Συστήματος πατήστε εδώ.
  7. Σε περίπτωση που η ξένη ασφαλιστική επιχείρηση έχει διορισμένο Ανταποκριτή στην Ελλάδα, το Γραφείο Διεθνούς Ασφάλισης είναι αρμόδιο να σας παραπέμψει στον ανταποκριτή της ξένης ασφαλιστικής επιχείρησης στην Ελλάδα για να αναλάβει το διακανονισμό του ατυχήματος, υπό την επίβλεψη του Γραφείου Διεθνούς Ασφάλισης και σύμφωνα πάντα με τους όρους της Ενοποιημένης Συμφωνίας. Μπορείτε να αναζητήσετε τους διορισμένους Ανταποκριτές των αλλοδαπών ασφαλιστικών επιχειρήσεων στην Ελλάδα πατώντας εδώ.
  8. Σε περίπτωση που η ξένη ασφαλιστική επιχείρηση δεν έχει διορίσει Ανταποκριτή της στην Ελλάδα, ο διακανονισμός του ατυχήματος γίνεται με την φροντίδα του ελληνικού Γραφείου, το οποίο διορίζει μία ελληνική ασφαλιστική επιχείρηση μέλος του να αναλάβει τον διακανονισμό της συγκεκριμένης ζημίας.

Ατύχημα στο εξωτερικό:

  1. Σε περίπτωση που εμπλακείτε σε ατύχημα στο εξωτερικό επικοινωνήστε με το Γραφείο Διεθνούς Ασφάλισης της χώρας που βρίσκεστε για περαιτέρω οδηγίες. Τα στοιχεία των Γραφείων Διεθνούς Ασφάλισης των χωρών που μετέχουν στο Σύστημα μπορείτε να τα βρείτε στην ιστοσελίδα του Συμβουλίου των Γραφείου https://www.cobx.org/.
  2. Σε περίπτωση που ευθύνεστε εσείς για το ατύχημα, δώστε στον άλλο οδηγό αντίγραφο της Πράσινης Κάρτας σας ή του ασφαλιστήριου συμβολαίου σας, και επικοινωνήστε με την ασφαλιστική σας εταιρία ή με το Γραφείο Διεθνούς Ασφάλισης της χώρας που βρίσκεστε για να δηλώσετε το ατύχημα.
  3. Σε περίπτωση που δεν ευθύνεστε εσείς για το ατύχημα και διεκδικείτε αποζημίωση, φροντίστε να κρατήσετε πλήρη στοιχεία ασφαλιστικής κάλυψης του οχήματος που σας χτύπησε και να ζητήσετε από τον άλλο οδηγό να κάνει δήλωση στην ασφαλιστική του εταιρία όπου θα πρέπει να απευθυνθείτε για την αποζημίωσή σας εάν το αυτοκίνητο σας πρέπει να επισκευαστεί όσο βρίσκεται στο εξωτερικό.
  4. Εάν το ατύχημα, στο οποίο δεν είστε εσείς υπαίτιος, έχει συμβεί σε χώρα της Ε.Ε. μπορείτε να διεκδικήσετε την αποζημίωσή σας επιστρέφοντας στην Ελλάδα απευθυνόμενος στους αντιπροσώπους ζημιών των ασφαλιστικών εταιριών κρατών-μελών της Ε.Ε. Για να βρείτε τους αντιπροσώπους ζημιών 4ης Οδηγίας των αλλοδαπών ασφαλιστικών εταιριών στην Ελλάδα επικοινωνήστε με το Ελληνικό Κέντρο Πληροφοριών. Στην περίπτωση που η αλλοδαπή επιχείρηση δεν έχει διορίσει αντιπρόσωπο στην Ελλάδα μπορείτε να απευθυνθείτε στο Γραφείο Διεθνούς Ασφάλισης (Οργανισμός Αποζημίωσης).

Διαδικασία δήλωσης ατυχήματος :

  1. Σε περίπτωση ατυχήματος, καλέστε την αστυνομία για να καταγράψει το ατύχημα (ειδικά εάν υπάρχουν σωματικές βλάβες) ή συμπληρώστε και υπογράψτε από κοινού με τον οδηγό του άλλου εμπλεκόμενου οχήματος το έντυπο του φιλικού διακανονισμού.
  2. Στη συνέχεια πρέπει να δηλώσετε το ατύχημα στην ασφαλιστική εταιρία σας ή στον ανταποκριτή της ασφαλιστικής εταιρίας σας στη χώρα του ατυχήματος ή στο Γραφείο Διεθνούς Ασφάλισης της χώρας του ατυχήματος. Για να δηλώσετε το ατύχημα δεν είναι απαραίτητο να χρησιμοποιήσετε κάποια επίσημη φόρμα δήλωσης.
  3. Σε κάθε περίπτωση η δήλωση ατυχήματος πρέπει να περιέχει τα ακόλουθα στοιχεία, που θα πρέπει να καταγράψετε, ενώ είστε ακόμη στον τόπο του ατυχήματος:
  • Ημερομηνία και τόπο του ατυχήματος
  • Περιγραφή των προκληθεισών υλικών ζημιών
  • Στοιχεία των ζημιωθέντων μερών (όπως πινακίδα κυκλοφορίας, ονοματεπώνυμο του ιδιοκτήτη/οδηγού/ζημιωθέντα )
  • Δικά σας προσωπικά στοιχεία επικοινωνίας καθώς και τα στοιχεία του οχήματός σας
  • Επωνυμία της ασφαλιστικής εταιρίας σας, αριθμό πράσινης κάρτας, αριθμό ασφαλιστηρίου
  • Περιγραφή των συνθηκών του ατυχήματος
  1. Για δήλωση ατυχήματος ενώπιον του Γραφείου Διεθνούς Ασφάλισης, παρακαλούμε να χρησιμοποιήσετε το Έντυπο Δήλωσης Ατυχήματος που θα βρείτε εδώ.

Ατύχημα με ανασφάλιστο όχημα:

  1. Σε περίπτωση που το υπαίτιο ανασφάλιστο όχημα είναι ταξινομημένο σε χώρα του Ενιαίου Οικονομικού Χώρου ή σε χώρα το Γραφείο της οποίας έχει υπογράψει το Τμήμα ΙΙΙ της Ενοποιημένης Συμφωνίας (δηλαδή Ανδόρρα, Βοσνία & Ερζεγοβίνη, Ηνωμένο Βασίλειο, Μαυροβούνιο, Σερβία) (για να δείτε τις χώρες – μέλη του Συστήματος Διεθνούς Ασφάλισης πατήστε εδώ) η αξίωσή σας για αποζημίωση διακανονίζεται από τα Γραφεία Διεθνούς Ασφάλισης και τους Οργανισμούς Αποζημίωσης κατά τα αναφερόμενα στην Ενότητα Συμβουλές για Τροχαίο Ατύχημα στην Ελλάδα με όχημα με ξένες πινακίδες ή Συμβουλές για Τροχαίο Ατύχημα στο Εξωτερικό ανάλογα την περίπτωσή σας.
  2. Σε περίπτωση που το υπαίτιο ανασφάλιστο όχημα είναι ταξινομημένο σε τρίτη χώρα που μετέχει στο Σύστημα Πρασίνων Καρτών μπορείτε να απευθυνθείτε στο αρμόδιο Ταμείο Εγγυήσεως της χώρας του ατυχήματος για το διακανονισμό της αξίωσής σας.

 

Έρευνα ασφαλιστικής κάλυψης:

  1. Εάν σε ατύχημα που έχει συμβεί στην Ελλάδα έχει εμπλακεί όχημα με αλλοδαπές πινακίδες κυκλοφορίας, κάθε Αστυνομική Αρχή ή ασφαλιστική επιχείρηση που έχει επιληφθεί του ατυχήματος υποχρεούται αμέσως να γνωστοποιήσει με έγγραφο στο Γραφείο Διεθνούς Ασφάλισης τον τόπο συνήθους στάθμευσης, δηλαδή την πινακίδα κυκλοφορίας και πλήρη στοιχεία για την ασφάλιση του αυτοκινήτου ή των αυτοκινήτων τα οποία έχουν εμπλακεί στο ατύχημα στην Ελλάδα (Άρθρo 32, N.489/76).
  2. Παρόλα αυτά υπάρχει περίπτωση να μην κρατηθούν από την Τροχαία που επιλαμβάνεται τα απαραίτητα στοιχεία ή οι συνθήκες του ατυχήματος να μην επέτρεψαν την συλλογή επαρκών στοιχείων ασφαλιστικής κάλυψης π.χ. εγκατάλειψη του τόπου του ατυχήματος από τον αλλοδαπό αυτοκινητιστή.
    Σε αυτή την περίπτωση και εφόσον το αλλοδαπό όχημα προέρχεται από χώρα που ανήκει στο Τμήμα ΙΙΙ της Ενοποιημένης Συμφωνίας που βασίζεται στον τόπο συνήθους στάθμευσης (πινακίδα κυκλοφορίας) του οχήματος, το Γραφείο Διεθνούς Ασφάλισης και εφόσον υπάρχουν κάποια στοιχεία της ταυτότητας του οχήματος όπως ο πλήρης αριθμός κυκλοφορίας, τύπος και μάρκα οχήματος και η χώρα προέλευσης, διεξάγει έρευνα με το αντίστοιχο Γραφείο της χώρας που έχει εκδώσει την πινακίδα κυκλοφορίας για την ανεύρεση στοιχείων ασφαλιστικής κάλυψης.

               Αίτηση ανεύρεσης στοιχείων ασφαλιστικής κάλυψης

Πηγή: Γραφείο Διεθνούς Ασφάλισης/ Motor Insurers’ Bureau-Greece  https://www.mib-hellas.gr/mib/

Ετικέτες:

ατύχημα,Ελλάδα,εξωτερικό,ξένης,όχημα,τι κάνω;,χώρας

Κοινοποίησε το!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ασφαλιστικός Σύμβουλος

Σαρρίδου Δέσποινα

Στόχος και αποστολή μας είναι να σας εξυπηρετήσουμε υπεύθυνα με τα κατάλληλα ασφαλιστικά προγράμματα. Να ανταποκρίνονται στις ρεαλιστικές σας ανάγκες με γνώμονα το βέλτιστο οικονομικό κόστος.

ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

NEWSLETTER

Εγγραφείτε στο newsletter μας